Att gå till frisören ...

..innebär inga problem om man ska klippa sig kort eller bara toppa ett långt hår. Värre är det om håret ska vara axellång page som alltid vänder sig åt fel håll, utåt! Då kommer man ut som Hedvig i Från A till Ö! Likheten kan bli slående om en dessutom har glasögon och ljust hår. 
 
Eftersom jag tillhör den lilla skara som törs byta frisör lite då och då så måste jag ta upp frisyren som ett exempel på hur jag absolut inte vill se ut. Det funkar bra om frisören är jämnårig eller var barn på 70 -talet och såg den fantastiska och uppfinningsrika Hedvigs framfart. Men hennes frisyr vill jag inte ha.  Däremot kan jag vid tillfälle mer än gärna se det utmärkta barnprogram som hittas på SVT:s Öppen arkiv. 
 
Finns det då någon frisyr som äldre bör undvika alltså något sorts bäst föredatum? Svår fråga. Men det enkla svaret är att man har sitt hår som man trivs bäst i. Däremot brukar det heta att det billigaste ansiktslyftet är att klippa sig. Kan det stämma? Nja, själv tror jag att det mest handlar om att sköta sitt hår både vad gäller klipp och eventuell färg. Att inte låta det bli slitet med missfärgad utväxt.
 
För min del vill jag ha håret så slätt som möjligt, inget krus och friss. Det sker ju en del med ens ansikte med stigande ålder och har en då för ostrukturerad frisyr = ingen frisyr så kan det nog ge ett odefinierat intryck som helhet.
 
Det finns nästan inget snyggare än grått hår! Dem som har det naturligt är lyckligt lottade.Och så modernt det blivit, för nu bleker och färgar ju unga tjejer sina hår i blågrått eller bara ljust ljust grått. 
 
Kort eller långt, och kan man ha långt hår även när man gått över pensionsstrecket utan att ha det i nackknut? Jaha, visst kan man ha det, men inte i slitna tunna testar. Så mycket bättre att kapa håret i axelhöjd då. Jag har hittat en längd som jag trivs med och klipper mig ca var 7 - 8:e vecka. 
 
Det finns en kort frisyr som man tydligen bör undvika och den kallas Champinjonfrisyren = kort på sidorna och sedan växter frisyren ut som en svamphatt ovanför öronen. Särskilt vanligt bland dem som har tjockt kraftigt hår. Jag har sett en jättefin kort frisyr som ett tips, titta på omslaget och inuti senaste Femina nr 8, så ser ni en ursnygg kort frisyr! Den skulle jag gärna klippa om mitt hår vore i kraftigare struktur. Jag har mycket men tunna hårstrån som inte så lätt låter sig formas i korta frisyrer. Och jag är för lat för att hålla på för mkt med daglig frisering. Dessutom virvlar överallt som kräver raka längder för att bli riktigt lättskött. 
 
Långt hår/frisyr som jag aldrig vill ha igen= Dallasrufs eller uppåtstående fliklugg! Huuu ...
 
Jag testade något nytt för ca 8 veckor sedan och gick till en Ekologisk frisörsalong på Söder (Stockholm) klippte mig och köpte schampo och balsam utan en massa konstiga tillsatser i. Använde bara dessa produkter plus en fin Arganolja som enda styling i avvaktan på att 2 veckor senare kunna göra en uppljusning av håret med lera. Funkade mkt bättre än jag trodde det skulle. Håret känns renare och behöver inte tvättas lika ofta som tidigare. Billigt är det inte att gå till frisören men jag behöver (läs vill) fortsätta med någon typ av slingor/färg till jag blir jämnare grå.