Vad avgör ...

 
 ... vad jag tar på mig när jag klär mig? Eller när ni klär er? Hur tänker vi och vad påverkar oss? Är det ålder, religion, tradition, kultur, grupptillhörighet, reklam, trender, vad andra anser, vad jag själv gillar etc. vad avgör egentligen? Det tål att tänka på och som så mycket annat kanske vi tror att man gör helt fristående val utan större påverkan från yttre omständigheter etc. 
 
Ser att Åhlens i sin senaste medlemstidning just tagit upp åldersperspektivet som en faktor som kan styra våra klädval. Finns det någon typ av kläder som ni tycker är nej-nej för en viss ålder? Eller är det så att alla stilar och klädtyper kan användas av alla och inget bäst före datum finns?
 
Det märliga är att det alltid är kvinnors klädval som ska styras och begränsas. Antingen pga traditioner, kultur, regligion, åldertänk osv. Vem är det som ska avgöra vad någon klär sig i och på vilka grunder?
 
När det kommer till religion så tror inte jag ett dugg på att det finns någon högre makt som har tid eller ork att bry sig om sådana trivialiteter. Gamla förlegade kuturella traditioner däremot som oftast styrs av män tror jag finns som begränsar kvinnors rätt till egna val. Det anmärkningsvärda  är att för män finns inte så många regler, de kan gå helt modern klädda utan blixten slår ner i huvudet på dem, eller att de anses som förtappade mm. Vissa kvinnor däremot måste av någon outgrundlig anledning heltäckas.
 
Finns någon logisk förklaring till just detta, någon som vet? Varför kan dessa män hänga med i tidens gång vad gäller klädval men inte kvinnorna?? Kvinnans eget val? Ja det kan nog också finnas.
 
Sedan när vi kommer till kvinnors ålder och klädval. Vem är det som sätter gränsen för hur vi kvinnor kan klä oss, vid 30, 40, 50, 60 osv. års ålder?  Är det vi kvinnor själva som sätter gränserna och har synpunkter? Eller vart kommer regelboken ifrån? Diskussioner pågår på Facebook, i media osv. Kan man som äldre kvinna ha korta kjolar, ärmlösa blusar, slitna jeans osv?? 
 
Att det finns vissa klädkoder för olika yrken, beroende på rimliga orsaker som hygien, säkerhet etc det får vi bara acceptera anser jag.
 
Själv har jag synpunkter vad som är stil för egen del, men det är min stil och mina uppfattning och den skriver jag ju om bl.a. i den här bloggen. Några tycker som jag andra inte och det är helt ok. Jag gillar tex inte trasiga jeans tycker att de används i alla sammanhang, vardag som till fest. Tråkig stil ... Tycker jag ... Andra trivs jättebra i dessa jeans och för fram det, också ok. Jag vill tänka hållbar stil, kvalitet och lång livslängd på kläderna, det känns mer rimligt för mig. 
 
Vissa klädstilar tycker jag inte är snygga. Precis som jag inte gillar en viss litteratur, en viss musikstil, olika typer av konstformer etc. Svårare än så behöver det inte vara. Eller ....
 
Skulle vara kul att höra vad ni tycker...