Andra vyer ..

 
..... inte bara vad det gäller utsikten från balkongen utan också i övrigt. Att bli pensionär blir att byta arena, där yrkeslivet utgår, till möjlighet att göra något man funderat på men inte haft tid eller prioriterat tidigare. Arbetet ens yrkeskarriär är inte allt säger en del, och det är rätt. Men det vore en lögn att inte tillstå att det betytt en hel del, även om familjen alltid varit och är nr 1.
 
Och jag tror också att det är klokt att göra ett "jobbavslut" , att fundra lite över det man varit med om under sitt yrkesliv. Hur började det och vad hände egentligen under alla år??  Ibland passerar vissa minnen med rekordhastighet precis som med molnen. Medan andra minnen ältas fram och tillbaka, fram och tillbaka ....
Jag tänker skriva ner mina minnen i den takt de poppar upp och sedan lämna dem därhän i en blekblå anteckningsbok med handskriven text.That`s it!
 
 
Bilden ovan är visar en förväntansfull ung kvinna som börjat fundera över framtida yrkesbana och samma kvinna med här som nybliven pensionär.
 
Ett par år senare, med utgångspunkt från bilden till vänster, så var valet gjort. Även om jag gjorde ett "lappkast" (skidvokabulär) och valde en annan inriktning än mina dåvarande kurskamrater från Arnljotsskolans tvååriga vårdlinje. 
 
I slutet av min högskoleutbildning ( i Falun) inriktad på kommunens sociala sektor fick jag ett handfast råd eller vad det nu kan kallas av en dubbelt så gammal kursare, en dalkulla med en oval dialekt. - "Det blir nog svårt för dig som är så ung. Ingen personal kommer att ta dig på allvar.". Sa hon och hastade bort i sina bekväma hålperiforerade beiga slipers. - Ok tänkte jag det låter spännande. Att hon hade fel det visste jag ju. Det är inte åldern som sätter käppar i hjulen utan den person du är och den människosyn du har.
Kuriosa, om hon själv fick något chefsjobb? Det blev lite si och så med det har jag hört.
 
Att ha arbetat i stort sett hela mitt yrkesliv inom kommunen har givit mig chans att utvecklas och verkligen få prova på stora utmaningar på olika nivåer. Det där att söka nya tjänster som gör att man går från från "vi till "dom" är också en skarp och intressant upplevelse.
 
Hur som, mina 10 absolut bästa arbetsår var dem på Nämndkontoret (beställar-utförarmodell där jag fanns på beställarsidan) 1992-2002. Att få vara med från start i en helt ny organisation skild från tidigare traditionellt kommunalt arbete tillsammans med lika entusiastiska arbetskamrater, gav en utveckling som jag annars aldrig fått vara med om! Allt var nytt och allt skulle byggas upp från start, upphandlingsunderlag, kvalitetspolicies, utvärderingsmodeller, avtal, mm mm.
 
Och allt detta ska jag skriva mer om i min blekblå anteckningsbok, från början till pensionsdax!